Derneğimiz Adına İmar Planına İtiraz Dilekçesi Sunuldu

Derneğimiz Adına İmar Planına İtiraz Dilekçesi Sunuldu

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

İSTANBUL İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

 İMAR PLANINA İTİRAZ EDEN        : ADA DOSTLARI DERNEĞİ

KONU                                           : 28.07.2023 tarihinde ilan edilerek askıya çıkarılan ‘Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi, İstanbul İli, Adalar 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na itirazlarımızın takdimi ile planların düzeltilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR:

1-      ADA DOSTLARI DERNEĞİ, 1989 yılında Adalar İlçesinde kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Doğayı, tarihi ve kültürel mirası korumak ve tanıtmak, çevre kirliliğine karşı mücadele etmek, sanat ve kültür alanında çalışmak, turizmi desteklemek ve ortak değerleri yaşatarak çoğaltmak derneğimizin ana misyonudur. Ülkemizin gözbebeği olan Adalar’ın SİT Alanı statüsünün korunması süresiz bir hedeftir. Adalar kıyı dantelasının korunması, deniz temizliği, halkın denizden faydalanması ve Adalardaki orman alanlarının Milli Park statüsüne alınarak muhafazası derneğimizin kuruluş amaçlarındandır. Derneğin kuruluş amaçları çerçevesinde planlara itiraz etmekteyiz.

2-      İdari işlemler amaç unsuru ile bağlıdır. 4758 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen Adalar’ın 1. Derece SİT Alanı olduğu düşünüldüğünde daha sıkı koruma tedbirlerinin alınması gerekirken, yapılan planlarda koruma unsurunun zayıflatılarak amacın dışına çıkıldığı görülmüştür.

3-      Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi, İstanbul İli, Adalar 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı 28.07.2023 tarihinde bakanlığa ait web sitesinde ilan edilmiş; yapılan incelemeler sonucunda planların mevzuata aykırı olduğu anlaşılmıştır. Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanına karşı açılan davaların beklenmesi, hazırlanan planların kamu yararına uygun olması, hukuki denetimi tamamlanmayan bir karara dayanarak işlem tesis edilmemesi gerekmektedir.

4-      Planlar Anayasaya, Kıyı Kanununa, Orman Kanunu’na, Adalar’ın SİT Alanı Statüsü’ne aykırıdır. Koruma amaçlı planlama ilkelerine ve yasalara aykırı olarak hazırlanan planların mevzuata ve yerel halkın taleplerine aykırı kısımları düzeltilmeli, yargı sürecinin tamamlanması beklenmeli, yerel halkın aktif katılımı ile yeni bir plan hazırlanmalıdır. Yerinden yönetim ilkelerini çiğneyen planların hayata geçme şansı bulunmadığı gibi koruma amaçlı imar planlarında sit alanının bütününü olumsuz etkileyecek unsurlara yer verilemez.

5-      Hazırlanan imar planının yürürlüğe girmesi halinde Kıyı Kanunu ile korunması gereken ve halka ait olan alanların korunması mümkün olmayacaktır. Adalar İlçesinde halihazırda birçok kıyı şeridi ihlali yaşanmakta iken bu ihlallerin ortadan kaldırılması yerine yeni ihlallere yol açacak planlar hazırlanması halkın ve devletin aleyhinedir. Bu nedenle, planlardaki Kıyı Kanununa aykırı unsurların düzeltilerek gerçek koruma sağlayacak yeni bir plan hazırlanması gerekmektedir.

6-      Hazırlanan ve ilan edilen planlar; Adalar ilçesini ve Adalar halkını afetlere ve özellikle de beklenen Marmara Depremine karşı daha korumasız bir duruma hale getirecektir. Henüz gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremden gerekli dersler çıkarılmalı ve deprem riskini merkeze alan bir koruma planı hazırlanmalıdır.

7-      Adalar İlçesi bir turizm merkezi değildir. Adalar bir sayfiye ve korunması gereken Sit Alanı olması yanında UNESCO Dünya Mirası Listesine de adaydır. Bu özelliklerden ve amaçlardan sapmadan plan hazırlanmalı, nüfusu 20 Milyona doğru ilerleyen İstanbul’daki rant ve betonlaşma çirkinliğinin Adalar ilçesini de esir almasına neden olunmamalı, milli servet korunmalıdır.

8-      Adalar ilçesindeki her bir Ada açık hava mimari müzesi niteliğindedir. Yeni plan bu mirası aşındıracak ve uzun vadede yok edecek yolları açma tehlikeleri barındırmaktadır. Bu yönüyle plan gözden geçirilmeli ve mimari mirasa zarar verecek bütün unsurlar plandan ayıklanmalıdır.

9-      Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Anayasa kadar güçlü bir uygulama geleneği olan Kıyı Kanunu ile Orman Kanunu prensipleri koruma planında esas alınmak zorundadır. Kıyılar ve orman alanlarının her ne ad altında olursa olsun yerleşime açılması tehlikesi doğuracak bütün idari tasarruflar batıldır ve yargı makamları tarafından iptal edileceğinde de kuşku bulunmamaktadır. Yukarıda da değinildiği üzere, yakın bir deprem tehdidinin varlığına rağmen kontrolsüz bir nüfus artışına da neden olabilecek planların düzeltilmesi zorunludur.

10-  Planlar, bir yandan Kıyı Kanunu ile Orman Kanunu’nu ihlal ederken diğer yandan halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak unsurlar taşımaktadır. Adalar’da yaşanması muhtemel bir tsunamiye karşı kıyı kenar çizgisindeki 2 metre yüksekliğe kadar olan tüm alanlarda olağanüstü tedbirleri almak devletin ve kamu kurumlarının görevidir. İtirazlarımız çerçevesinde yeniden hazırlanması gereken planın yazım ve çizim aşamalarında İstanbul’un ve Adalar’ın jeolojik özelliklerini bilen bilim insanları ve hukukçular da mutlaka yer almalı, yeni plan tamamen bilimsel temele dayanmalıdır.

11-  Adalar İlçesinde, orman alanları yeteri kadar korunmamakta, sık sık yangın çıkmakta, plajların neredeyse tamamı çoğu kaçak işetmeler tarafından işgal edilmekte, bu plajlara halk para ödeyerek girebilmekte, yasa dışılıklara müdahale edilmemektedir. Mevcut durumda dahi kültürel ve doğal miras tehlikede iken doğal sit alanlarını ve kıyı kenar çizgisi ihlallerini artıracak uygulamalara kapı aralanmamalı, tüm Adalar Kesin Olarak Korunması Gereken Hassas Alan ilan edilmelidir.

12-  Planda, Adalar ilçesindeki iskele kirliliği ve kıyı işgalinin ortadan kaldırılması için gerekli tedbirler bulunmamaktadır. İlçedeki her bir Ada’nın merkezlerindeki mevcut iskelelerin sadeleştirilerek kıyı çizgisindeki gereksiz yapılar ortadan kaldırılmalıdır. Plan bu bakımdan yetersizdir.

13-  Dünyamız büyük bir kuraklık ve iklim krizi ile karşı karşıyadır. Ülkemiz ise yakın bir gelecekte çölleşme tehlikesi altındadır. Bu nedenle tek bir ağacın bile kesilmesi veya yok edilmesi ihtimalini dikkate almayan her uygulama insanlığın, ülkemizin ve Adalar’da yaşayan halkın geleceğine yönelik tehdittir. Nitekim bu tehdit göz önünde bulundurularak bakanlığın ismi ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI olarak değiştirilmiştir. Bakanlık isim değişikliğindeki amacı da gözeterek Türkiye’nin her yerindeki çorak arazilerin tamamını ağaçlandırmalı, İstanbul’un ve Adalar’ın ormanlarını gözümüz gibi korumalı, geleceğimize ihanet edilmemelidir. Planlar Marmara Bölgesinde ve Adalar’da bulunan her boş alana bina yapma çabası yerine ağaç dikilmesini teşvik etmelidir. Koruma planları saydığımız tüm tehditleri sıfırlayacak bir anlayışla yeniden hazırlanmalıdır.

TALEP :

Yukarıda açıklanan sebeplerle, 28.07.2023 tarihinde ilan edilen Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi, İstanbul İli, Adalar 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na karşı ilan askı süresi içerisinde itiraz ediyoruz. Planların iptali ile yukarıda açıklanan hukuki ve bilimsel temellere uygun olarak, yerel halkın aktif katılımını da sağlayarak yeni ve gerçek bir koruma planı hazırlanmasını, orman alanlarının milli park statüsüne alınmasını, Adalar’ın tamamının doğal ve kültürel bakımdan kesin olarak korunması gereken hassas alan olarak devam ettirilmesini, talep ederiz. Saygılarımızla

ADA DOSTLARI DERNEĞİ

Yönetim Kurulu Başkanı                                           Yönetim Kurulu Üyesi(Sayman)

                     İbrahim Aycan                                                              Aydın Kaplan

One response to “Derneğimiz Adına İmar Planına İtiraz Dilekçesi Sunuldu”

  1. […] 13- 28.07.2023 tarihinde ilan edilerek askıya çıkarılan ‘Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi, İstanbul İli, Adalar 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na itirazlarımız dilekçe ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne sunulmuştur. […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir